Terlalu banyak minum air putih juga bisa bahaya

Setiap kanak-kanak mempunyai kandungan cecair sebanyak 80 peratus di dalam badan. Ini sangat penting untuk kesihatannya kerana ia berfungsi sebagai pengatur suhu badan, larut dalam mineral dalam tubuh, membantu buah pinggang dan metabolisme hati dan membawa oksigen dan nutrien ke seluruh tubuh.

Walaupun mengandungi 80% cecair, kanak-kanak masih sangat terdedah dengan gejala dehidrasi. Berdasarkan dos yang disyorkan, sekurang-kurangnya satu hari kanak-kanak harus minum 1.5 liter air hingga 2 liter. Baca juga: punca sakit pinggang sebelah kanan

Mungkin kebiasaan minum air sangat mudah dan sering dilakukan ramai orang, tetapi jika menangkap air berlebihan juga boleh mencetuskan kemunculan benda-benda yang boleh membahayakan tubuh. Ia dipanggil overhydration, ditandai dengan loya di bahagian perut, sakit kepala, bengkak kaki dan tangan, bahkan kehilangan kesedaran yang jika ditangani terlambat boleh mencetuskan koma dan kematian. Wow bukan? Baca juga: cara nak hilangkan parut dalam masa 1 hari

Minum air perlu disesuaikan dengan berat badan dan keperluan cecair badan, bagaimana untuk mengesan gejala sama ada kita dehidrasi atau terlalu banyak air terlalu mudah. Perhatikan air kencing yang keluar, jika warna adalah tanda kuning gelap badan tidak mempunyai bendalir manakala jika air itu jelas air putih, ia menandakan terlalu banyak air.

Apabila dikesan terlalu banyak air, bantuan pertolongan pertama dapat dilakukan adalah dengan mengkonsumsi makanan masin. Kandungan garam boleh mengeluarkan air dari sel-sel, tetapi jika ia teruk atau pengsan segera hubungi doktor anda. Kes-kes yang teruk biasanya dicetuskan oleh kekurangan kandungan air yang bersih.

Leave a Reply

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *